Herenhuis te koop

Onderstraat 24, 9000 Gent

 • € 1 675 000
 • Luxe afwerking
 • Zuid

Hautekeete Christophe
Christophe Hautekeete 0477 37 26 99 (Ref. 3123205)

De luxe van een landhuis onder de torens van Gent!

De luxe van een landhuis onder de torens van Gent: ruimte, tijdloze stijl, groen, privacy en unieke vergezichten, tevens ideaal voor praktijkruimte vrij beroep!

Tussen het stadhuis en de vrijdagsmarkt, in een van de oudste straten van Gent en grenzend aan de pittoreske tuin van het Ryhovesteen, bevindt zich deze prachtige en zeer ruime herenwoning.
De geschiedenis van dit pand gaat terug tot de 16e eeuw, toen zich op deze plek een middeleeuws steen bevond. Het middeleeuwse straatniveau van dit steen is bewaard als de huidige gewelfde kelderverdieping. De voorgevel is vroeg 19e eeuws en de achtergevel gaat vermoedelijk terug tot de 17e eeuw. De woning werd einde jaren ’90 gerenoveerd door architect Stephane Boens. Boens introduceerde in de woning zijn herkenbare sobere tijdloze stijl met onder meer prachtige raampartijen en dit alles perfect in harmonie met oude elementen zoals de middeleeuwse keldergewelven, de 19e eeuwse traphal, oude vloeren. De woning werd uitgebreid alwaar zich oorspronkelijk de ommuurde tuin bevond en geniet zo van een ruime daktuin op de eerste verdieping. Deze daktuin vloeit naadloos over in de prachtige parktuin van het Ryhovesteen, een zeldzaam stukje groen in de oude Gentse binnenstad. De woning kreeg recent een grondige opknapbeurt.

Kenmerkend voor de woning zijn de grote raampartijen, zeer hoge plafonds, ruime vertrekken en hoogwaardige materialen. De volledige woning is voorzien van houten vloeren en blauwsteen vloeren.

De achtergevel is zuid geörienteerd. Door zijn unieke ligging is er geen inkijk van achterliggende panden en geniet men de ganse dag van ruime lichtinval, zon, groen en zicht op alle toren van de Gentse binnenstad en de prachtige zijgevel van het stadhuis.

Wanneer je de woning betreedt ontdek je achter de sobere voorgevel een interieur van tijdloze klasse en schoonheid. In de ruime inkomhal kijk je links doorheen hoge deuren in staal en glas binnen in de gezellige bibliotheek, volledig aangekleed met boekenkasten in massief hout. Recht voor je in de inkomhal bevindt zich een plafondhoge 19e eeuwse dubbele houten deur ingevuld met staal en figuurglas. Achter deze deur betreed je de originele traphal die de 4 verdiepingen met mekaar verbindt. 

Van in de bibliotheek, die plaats biedt aan een gezellig leessalon, leiden dubbele deuren je dan weer binnen in de ruim bemeten formele eetkamer, welke  gevolgd door een tweede salon hetwelk ook dienst doet als pianokamer. Deze ruimtes lenen zich tevens perfect tot praktijkruimte voor het uitoefenen van een vrij beroep. Achteraan op het gelijkvloers en uitkijkend op de tuin van het Ryhovesteen, bevindt zich de eerste slaapkamer met aangrenzend een volledig uitgeruste badkamer. Alle slaapkamers in de woning zijn zeer ruim bemeten en kunnen behalve een slaapgedeelte ook een zithoek huizen. Zij genieten ook allemaal van een volledig uitgeruste badkamer. 

De traphal leidt ons naar de eerste verdieping, waar zich een tweede eetkamer met open keuken bevind, een walk in proviand ruimte, en een salon voorzien van open haard uitgevend op de daktuin.

De daktuin, dewelke deel uitmaakt van de uitbreiding van de woning door Stephane Boens, is toegankelijk via zowel de traphal als via de ramen van het salon op de eerste verdieping. Hier geniet men van de stilte, enkel onderbroken door het ruisen van het gebladerte van de aangrenzende oude bomen, vogels en het carillon van het Belfort. De daktuin vindt zijn verlengstuk in de lagergelegen tuin van het Ryhovesteen. Door zijn orientatie en afwerking met een tuinmuur aan de linkerzijde heeft men volledige privacy. Door de zuidelijke orientatie geniet met de hele dag van de zon.
In de ruwbouwconstructie van de daktuin is een zwembadkuip voorzien met een lengte van 5 meter, met aangrenzend een ruime kelderruimte, waar ook de technische toestellen voor het zwembad kunnen worden ondergebracht. Het zwembad is tot op heden niet in gebruik genomen, maar alle leidingen alsook een schakelkast zijn voorzien in deze technische ruimte. Men kan aldus kiezen of men het bad als jetstream bad of jacuzzi wenst in te richten.

Op de tweede verdieping bevinden zich 2 zeer ruime slaapkamers, beide voorzien van een eigen badkamer waarvan 1 met douche en een andere voorzien van douche en bad.

De derde verdieping heeft een open aspect en omvat een salon, slaapruimte, dressing en ruime badkamer voorzien van douche en bad. Het oude gebinte werd prachtig gerestaureerd en de achtergevel heeft 3 grote stalen boogramen met adembenemend zicht op de torens van Gent, van de St Baafskathedraal tot de St Michielskerk. Belangrijk is ook dat deze verdieping een volwaardige plafondhoogte heeft.
De verwarmingsinstallatie is eveneens geinstalleerd op deze verdieping en werd vernieuwd in 2020. De tweede en derde verdieping genieten van airconditioning.

Wanneer je terug beneden bent leidt een trap in blauwsteen omgeven door gekaleide muren ons naar de middeleeuwse gewelfde kelder. De eerste gewelfde ruimte bestaat uit een bargedeelte met volledig uitgeruste keuken. Een deur leidt naar een aparte wijnkelder. Een doorgang in de gewelven brengt ons in een tweede zeer ruime polivalente ruimte. De gewelven zijn witgekaleid en voorzien van eikenhouten deuren en kasten. De blauwstenen vloer is voorzien van vloerverlichting. In het bargedeelte bevindt zich een prachtige schouw en een gemetst ‘fornuis’ die beiden wellicht teruggaan tot de tijd van het middeleeuwse steen. In deze leefruimte woonden mensen ten tijde van Keizer Karel. Het aangrenzende Ryhovesteen was trouwens de woonst van de leider van de opstand tegen Keizer Karel, François van Ryhove. 

Kortom, dit is een verborgen parel in de Gentse binnenstad. Behalve een brok Gentse geschiedenis vind je hier ruimte, luxueuze afwerking, licht, groen met ermee gepaard gaande stilte gecharmeerd door natuurgeluiden bij het ochtendgloren, privacy en unieke panorama’s.

Omgeving • Apotheker [0,4 km]

 • Dr. Paul Symons [0,13 km]

 • Paul DE VISSCHER 9000 Gent Algemeen Tandarts [0,35 km]


 • Gemeentelijke Basisschool - Francois Laurentinstituut [0,04 km]

 • [Gent-Zuid (Gent)] Voskenslaan [2,92 km]


 • Gent Stadhuis [0,13 km]

 • Ghent Dampoort [1,08 km]

 • AH Gent [0,4 km]

 • 9000 Gent [1,16 km]

 • Carrefour express GENT VRIJDAGMARKT [0,1 km]

 • GENT (COLRUYT) [2,16 km]

 • Kouter 158 9000 Gent [0,61 km]

Technisch

Algemene staat Luxe afwerking
Oriëntatie tuin/terras Zuid
Overstromingsgevoeligheid Niet overstromingsgevoelig

Energie

EPC ref.: 20190709-0002176521-RES-1
EPC: 263 kWh/m² Label epc_C

Oppervlaktes en afmetingen

Bewoonbare opp.429 m2

Indeling

Ruimte Verdiep. Oppervlakte Opmerking
4 x Woonkamer 0
2 x Eetkamer 0
2 x Keuken 0
2 x Bureau 0
4 x Badkamer 0
4 x Toilet 0
4 x Slaapkamer 0
Wasplaats 0
Terras 0
Tuin 0
Kelder 0
Wijnkelder 0
Zwembad 0

Voorzieningen

Aardgas
Elektriciteit
Internet
Parlofoon
Riolering
Stadswater
Telefoon
Videofoon

Bouwtechnisch

Technisch

Criteria Score Opmerking
Beglazing Dubbele
Keuken Hyper-geïnstalleerd
Verwarming Aardgas
Stedenbouwkundige bestemming Woongebied met cult., historische en/of estetische waarde
Bouwvergunning Ja
Verkavelingsvergunning Nee
Recht van voorkoop Ja

Hautekeete Immo

Nederzwalmsesteenweg 40 B
9750 Zingem

+32 9 330 89 08
+32 477 37 26 99

info@hautekeeteimmo.be
BE 0886 993 536